Hälytysosasto

YLEISTÄ

VPK:n hälytysosasto on palokunnan perusta. Siihen kuuluu kirkonkylän asemalla noin 30 henkilöä. VPK pohjainen hälytysosasto tarvitsee suuren joukon jäseniä, koska emme voi koskaan varmuudella tietää kuka on paikalla ja kuka on esimerkiksi omaa päätyötään tekemässä tai nauttimassa ansaitusta vapaasta. Suuresta porukasta kuitenkin aina on jonkin verran väkeä tavoitettavissa mahdollisen hälytyksen sattuessa. Lapin pelastuslaitoksen Sodankylän toimipisteessä työskentelee virka-aikana 4 päätoimista viranhaltijaa: palopäällikkö, riskienhallintapäällikkö ja kaksi palomiestä. Yksi heistä on vuorollaan esimiespäivystyksessä.

HÄLYTTÄMINEN

Kansalaisen tulee onnettomuustilanteen tai sairauskohtauksen havaittuaan tehdä pikainen tilannearvio, pelastaa välittömässä vaarassa olevat ihmiset ja soittaa sitten hätänumeroon 112. Hätäkeskuspäivystäjä suorittaa puhelun perusteella riskinarvion ja hälyttää tarvittavan avun paikalle. Palokunta saa hälytykset VIRVE -puhelimien, henkilöhakulaitteiden sekä GSM-tekstiviestien kautta.

VALMIUS

Sodankylän VPK on jatkuvasti hälytysvalmiudessa sammutussopimuksen mukaisesti. 10 minuutissa tulee olla vähintään 3 henkilöä lähdössä ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Viikonloppuisin ja arkipyhinä VPK:n hälytysosastosta on kaksi henkilöä varallaolossa.

HÄLYTYKSET

Sodankylän VPK:n hälytystehtävät liikkuvat vuosittain noin 200-300 tehtävässä. Kolme eniten työllistävää hälytystyyppiä ovat ensivastetehtävät (lääkinnälliset tehtävät), liikenneonnettomuudet ja automaattisten paloilmoitinlaitteiden antamat hälytykset. Erilaiset tulipalotyypit tulevat seuraavana eli rakennuspalot, ajoneuvopalot, maastopalot ja muut tulipalot. Pelastustoimi hoitaa myös ihmisen pelastamisia erilaisista paikoista, kuten maastosta, veden varasta, korkeilta paikoilta, kuiluista.

PDF-tiedostoHarjoitusohjelma syksy 2014.pdf (357 kB)
HÄLYTYSOSASTO HARJOITUSOHJELMA SYKSY 2014
PDF-tiedostoHälytysosasto kevät 2015.pdf (333 kB)
HÄLYTYSOSASTO HARJOITUSOHJELMA KEVÄT 2015
PDF-tiedostohäl osasto.pdf (983 kB)
HÄLYTYSOSASTO HARJOITUSOHJELMA SYKSY 2015
PDF-tiedostokausi 2016 kevät.pdf (790 kB)
HÄLYTYSOSASTO HARJOITUSOHJELMA KEVÄT 2016
PDF-tiedostoHÄLOS SYKSY 2016.pdf (808 kB)
HÄLYTYSOSASTO HARJOITUSOHJELMA SYKSY 2016
PDF-tiedostoVPK2017.pdf (824 kB)
HÄLYTYSOSASTO HARJOITUSOHJELMA KEVÄT 2017
PDF-tiedostoHÄLYTYSOSASTO 2017 SYKSY.pdf (807 kB)
HÄLYTYSOSASTO HARJOITUSOHJELMA SYKSY 2017
PDF-tiedostokevät 2018.pdf (650 kB)
HÄLYTYSOSASTO HARJOITUSOHJELMA KEVÄT 2018